Infobar:  FANSHOP: Nově prodej klubových kšiltovek - výběr hned ze čtyř variant!
 
 

Patnáct let od zisku titulu mistrů světa v Plzni. Zlatý mužský tým měl výraznou plzeňskou stopu

Patnáct let od zisku titulu mistrů světa v Plzni. Zlatý mužský tým měl výraznou plzeňskou stopu Druhý titul mistrů světa hokejbalové reprezentace mužů České republiky dnes „slaví patnácté narozeniny.“ Přesně patnáct let uplynulo ode dne, kdy vyvrcholil úspěšný šampionát v Plzni. Na dvou plochách plzeňského zimního stadionu a tehdy ani ne rok staré Precol aréně se uskutečnily skvělé bitvy světového hokejbalu. Zatímco ženský kolektiv bral bronz, Česká hokejbalová reprezentace mužů získala po jedenácti letech vytoužené zlato. Spolu s ní také řada Plzeňanů. Připomeňme si cestu turnajem v podání zlatého českého výběru a výkony plzeňských zástupců.

 
 
20.06.2024 | Tomáš Majer

Výhra v základní skupině a divoké semifinále

Češi otevřeli domácí šampionát v sobotu 13. 6. 2009 proti Švýcarsku. Po úvodní ceremonii, které se mimo jiné zúčastnil hudebník Michal Pavlíček (autor znělky celého šampionátu), viděla tehdejší plzeňská ČEZ aréna výhru 5:0 nad zemí helvétského kříže. V následujícím zápase proti Indii viděli diváci pořádné drama, když severoameričtí hráči v barvách Indie stáhli dvoubrankové manko a Češi vstřelili vítězný gól na 3:2 pouhých 15 sekund před koncem.

O tom, že Češi vyhrají skupinu, pak rozhodlo federální derby se Slovenskem, které domácí hráči vyhráli 2:0 dvěma zásahy ve třetí třetině. Zápas tehdy sledovala fantastická kulisa 4 816 diváků, a to byla teprve skupinová fáze. Dobrá výchozí pozice potom Čechům do čtvrtfinále poslala Bermudy, které domácí reprezentanti porazili vysoko 12:0.

Semifinále přineslo reprízu zápasu se Slovenskem, který se tentokrát nevyvíjel vůbec ideálně. Češi inkasovali již ve 3. minutě a po dvou třetinách prohrávali 2:4. Promluva v kabině ale zafungovala na výbornou a zápas čeští hokejbalisté srovnali. V prodloužení pak dokonali Češi obrat a čekal je zápas s dalším soupeřem ze základní skupiny. Do finále se poněkud překvapivě probojovala Indie.

20. června 2009: Češi se podruhé v domácím prostředí stávají mistry světa!

Celá hokejbalová komunita s napětím sledovala finálový duel. ČT Sport přinášela v prime timu sportovního vysílání finálový zápas, který přímo v útrobách sledovalo 6 544 diváků. Zápas začal zostra. Indii poslala v 5. minutě do vedení vousatá ikona Smiter Kaila. Za Čechy ale srovnal téměř okamžitě Dědič dělovou střelou. Situace s indickým vedením se ještě jednou opakovala, plzeňskou halu ale rozradostnil Ondřej Kejř, který si po průniku po pravém mantinelu narazil o gólmana a úspěšně zakončil.

Z kraje třetí třetiny český tým otočil. Po vyhraném buly přesně pálil Hodovník. Zřejmě osud ale chtěl, aby se o mistrech světa rozhodovalo až v prodloužení. Ve 42. minutě se ujala další spolupráce bratří Kailů – 3:3. Prodloužení ale mělo šťastný konec. Po nepovedeném vyhození jednoho z obránců skončil míček u Petra Nováka. Ten si jej rukavicí nasměroval na hůl a bez přípravy vypálil a balonek téměř protrhl síť.

Odšpuntoval tak zlatou radost. Česká hokejbalová reprezentace mužů po jedenácti letech stanula na vrcholu světového hokejbalu. ČEZ aréna tak korunovala mistry světa s početným plzeňským zastoupením!

Výrazná plzeňská stopa: Ondřej Kejř vítězem týmového bodování

O porci minut v brankovišti se Plzeňan Petr Šulan dělil s Filipem Šindelářem. Vychytal dvě čistá konta proti Švýcarsku a Slovensku v základní skupině. V semifinále „odnesl“ průběžný výsledek a po dvou třetinách byl střídán. Přesto se 90 % úspěšnost zákroků dá označit za velice solidní!

Tehdejší kapitán plzeňského týmu Martin Kadaně naskočil do pěti z šesti utkání. Od trenérů ale nedostal porci minut, na kterou byl zvyklý z extraligy. Poctivý bek turnaj zakončil s bilancí dvou asistencí. Jako hráč HBC Plzeň na turnaji nastoupil také Martin Výborný, toho času profesionální hokejista, který část své kariéry strávil také jako hráč hokejové Plzně. S mečouny se podílel na zisku extraligového titulu v roce 2005, předtím získal hokejbalové tituly v Mladé Boleslavi. Mistrovství zakončil s bilancí 1+4. Branku vstřelil po samostatném úniku v semifinále se Slovenskem.

Do dvou zápasů v útoku naskočil Adam Roušal, devatenáctiletý mladík trenéry v přípravě zaujal a dostal se mezi vyvolené. Na startu úspěšné kariéry se do statistik nezapsal. Naopak dvojice Marek Lendl, Ondřej Kejř vedle sebe odehrála již třetí mistrovství světa. Lendl dvěma trefami pomohl zdolat Bermudy a na MS si připsal stejný počet asistencí. Kejř patřil k výrazným postavám českého týmu. Se statistikou 4+5 ovládl týmové bodování.

Plzeňané měli také další zástupce ve zlatém týmu. Kustodem týmu byl plzeňský obránce Jan Beránek. Výraznou plzeňskou stopu měl ve své kariéře také třetí brankář Jan Donauschachtl, rovněž mistr extraligy z roku 2005. Právě Donauschachtl přinášel pro oficiální web MS pravidelné blogy, díky kterým se čtenáři mohli dostat blíže pod pokličku mistrovského týmu.

Vyjma hráčů patřilo závěrečné poděkování za turnaj celé řadě dalším mužům a ženám spojeným s klubem HBC Plzeň, kteří se podíleli na organizaci. Plzeňský hokejbal poskytl celou řadu dobrovolníků, bez kterých by se šampionát neobešel. Na úspěšný šampionát také z pozice předsedy organizačního výboru dohlížel Josef Kadaně.

Podobné články
Aktuální články

Bronzové zisky na závěr sezóny. Starší žáci uspěli na United World Games, přípravka v Pardubicích

Plzeňský hokejbalový klub měl své zastoupení v rámci United World Games. Mládežnický sportovní event, který se konal od 20. do 23. června 2024 v rakouském Klagenfurtu obsahoval rovněž hokejbalový turnaj. Plzeňský klub měl privilegium a v turnaji nastupoval pod svým jménem. Mečouni narazili například na výběry Rakouska, USA či provincie Québeck a z turnaje si odvezli skvělé třetí místo. Přípravka se sezónou rozloučila v Pardubicích, kde se konal Megasphera Cup, tradiční turnaj s charitativním nádechem. O bronz si zahrál také výběr Plzeňského kraje U13 s plzeňskými zástupci na turnaji v České Třebové.

Zápasy
PD7 | neděle 15.5.2022 | 11:00
Kovo Praha - HBC Plzeň
KOV PLZ
 
 
 
 

Nenalezeny žádné zápasy

 
 
 

Online přenosy zápasů hokejbalové extraligy najdete na Onlajny.cz

Tabulka
P. Tým Z S B
1. Kert Park Praha 22 113:60 55
2. Kladno 22 72:46 46
3. Pardubice 22 95:64 45
4. Most 22 63:50 45
5. Karviná 22 76:61 41
6. Letohrad 22 68:70 33
7. Hostivař 22 86:95 32
8. Ústí n/L 22 54:68 28
9. Dobřany 22 59:71 22
10. Hradec Králové 22 58:77 21
11. Plzeň 22 54:81 19
12. Kovo Praha 22 32:87 9
Hráči
Stanislav Valenta #10
Stanislav VALENTA
Číslo dresu:   10
Narozen:   9.4.1991
Výška:   186 cm
Váha:   90 kg
Post:   obránce
Hůl:   levá
 
 
 
Klub  |   A-tým  |   Další týmy  |   Zápasy  |   Hala  |   Historie  |   Forum  |   Archiv
Copyright © 2008-2024 HBC Plzeň & eSports.cz s.r.o. |   RSS kanál